Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2011 blijkt dat bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie ontevreden zijn over de werkvoorraad. Voor de komende drie maanden wordt een stijging van de afzetprijzen verwacht en een daling van de werkgelegenheid in de branche.

Ontevreden over werkvoorraad

De ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in december een fractie meer orders in portefeuille dan in november. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, kwam uit op 99,8 (sept 2011=100) tegen 98,8 een maand eerder. Over de omvang van de orderportefeuille zijn de ondernemers negatief gestemd. Per saldo vindt 8 procent van hen dat er gezien de tijd van het jaar te weinig orders op de plank liggen.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen en minder personeel verwacht

Voor de periode december 2011 tot en met februari 2012 verwachten de ondernemers per saldo een lagere productie te realiseren in vergelijking met de voorafgaande drie maanden. De prijzen van voedings- en genotmiddelen die de producenten aan hun afnemers in rekening brengen, zullen stijgen in de komende maanden, verwacht per saldo 21 procent van de ondernemers.

De vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn somber. Van de bedrijven voorziet 6 procent weliswaar een uitbreiding van het personeelsbestand. Maar bij 16 procent daarentegen verwacht men in de komende drie maanden in het personeelsbestand te gaan snijden.

Verwachting voor december 2011 tot en met februari 2012

Verwachting voor december 2011 tot en met februari 2012