Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2011 blijkt dat de orderportefeuille van de bedrijven in de transportmiddelenindustrie is toegenomen. Desondanks zijn de ondernemers ontevreden over de werkvoorraad. Over de werkgelegenheid heerst somberheid. Er wordt een afname van het personeelsbestand verwacht.

Werkvoorraad toegenomen

De orderportefeuille van de bedrijven in de transportmiddelenindustrie is in december toegenomen. Er is volgens per saldo 4 procent van de ondernemers meer orderinstroom geweest. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is in december gestegen naar 97,6 (sept 2011=100) tegen 95,9 in november. Ondanks de toename van de werkvoorraad beoordeelt per saldo bijna 22 procent de ordervoorraad als te klein voor de tijd van het jaar.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productieafname verwacht

De ondernemers verwachten voor de maanden december 2011 tot en met februari 2012 een afname van de productie. De groep die per saldo een daling voorziet, is met 25 procent even groot als in november. Verder verwacht per saldo 5 procent van de ondernemers dat zij hun klanten lagere afzetprijzen prijzen in rekening brengen. Ten aanzien van de werkgelegenheid zijn de ondernemers somber gestemd. Door per saldo 1 op de tien bedrijven wordt een afname van de werkgelegenheid in hun branche verwacht.

Verwachting voor december 2011 tot en met februari 2012

Verwachting voor december 2011 tot en met februari 2012