Monitor dienstenprijzen derde kwartaal 2011

In het derde kwartaal van 2011 waren de prijzen van de commerciële dienstverlening ruim één procent hoger dan een jaar eerder. Deze prijsstijging komt overeen met de stijging van het tweede kwartaal.

Prijsontwikkeling dienstensector

Prijsontwikkeling dienstensector

Prijsstijging in de transportsector hoger

De prijzen van diensten in de transportsector waren in het derde kwartaal 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen stijgen iets harder dan in het voorgaande kwartaal. Toen lagen de prijzen 1,4 procent hoger.

De hogere prijzen in de transportsector waren onder meer toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van vervoer over water en vervoer te land en via pijpleidingen. Vervoer over water steeg dit kwartaal met 2,9 procent en vervoer te land en via pijpleidingen steeg met ruim 4 procent. De stijgingen worden net als in de voorgaande twee kwartalen veroorzaakt door de toegenomen brandstofprijzen.

Prijsontwikkeling transportsector

Prijsontwikkeling transportsector

Prijsstijging in de overige zakelijke dienstverlening

De prijzen in de overige zakelijke dienstverlening waren bijna een procent hoger dan een jaar eerder. Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan duurder geworden diensten van advocaten, accountants en organisatieadviseurs. Daarentegen waren de diensten van softwareconsultants, notarissen, architecten en makelaars en taxateurs goedkoper dan een jaar eerder. 

Prijsontwikkeling overige zakelijke dienstverlening

Prijsontwikkeling overige zakelijke dienstverlening

Ömer Eryigit

Bron: StatLine, Dienstenprijzen

Samenstelling prijsindexcijfers commerciële dienstverlening
De prijsindexcijfers over de commerciële dienstverlening omvatten twee sectoren:
1. De sector ‘vervoer, opslag en communicatie’. Kortweg: de transportsector.
2. De sector ‘exploitatie van en handel in onroerend goed, verhuur en overige zakelijke dienstverlening’. Kortweg: sector overige zakelijke dienstverlening.
Deze twee sectoren zijn onderverdeeld in branches.