Monitor zakelijke diensten derde kwartaal 2011

De omzet van de zakelijke dienstverleners is in het derde kwartaal hoger uitgekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzetgroei is echter minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen. Ook liep de omzetontwikkeling van de diverse branches binnen de zakelijke dienstverlening sterk uiteen. Uit de conjunctuurtest van oktober 2011 blijkt dat de zakelijke dienstverleners in het derde kwartaal van 2011, evenals een kwartaal eerder, een verslechtering van het economische klimaat ervaarden. Desondanks is hun verwachting voor de omzet in het vierde kwartaal gunstig. Dit geldt echter niet voor de werkgelegenheid.

Stijgers en dalers in de zakelijke dienstverlening

In het derde kwartaal boekten de zakelijke dienstverleners een bescheiden omzetgroei. Voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal steeg de omzet ten opzichte van een jaar eerder. De stijging was met 0,3 procent minder groot dan in de voorgaande twee kwartalen. Niet alle zakelijke dienstverleners zagen hun omzet groeien. In een aantal branches waaronder de rechtskundige- en economische dienstverlening, architecten-, ingenieurs- en reclamebureaus kromp de omzet ten opzichte van het derde kwartaal van 2010. De grootste klappen vielen bij de architecten. Bedrijven werkzaam in de reisbemiddelingsbranche ervaarden de grootste omzetstijging.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Verslechtering economisch klimaat

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening hebben het economische klimaat in het derde kwartaal zien verslechteren. Het is de tweede terugval op rij volgens de ondernemers. Het beeld in de zakelijke dienstverlening, voor wat betreft het economische klimaat, is in de afgelopen kwartalen duidelijk ongunstiger dan in de periode daarvoor. Toen gaf een meerderheid van de bedrijven daarover nog een positief signaal af.

Oordeel over economisch klimaat zakelijke dienstverlening

Oordeel over economisch klimaat zakelijke dienstverlening

Meer omzet, maar minder personeel

De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten voor het vierde kwartaal een toename van de omzet. Per saldo voorziet één op de drie bedrijven meer om te zetten bij nagenoeg gelijkblijvende prijzen. Verder houdt per saldo 7 procent van de ondernemers rekening met een krimpende werkgelegenheid in hun branche.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2011

Verwachting voor het vierde kwartaal 2011

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.