Monitor schoonmaakbranche derde kwartaal 2011

De schoonmaakbranche heeft in het derde kwartaal van 2011 minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In de vorige vier kwartalen was er nog sprake van een omzettoename. Het beeld van de ondernemers in de schoonmaakbranche over het economische klimaat was in het derde kwartaal van 2011 niet positief. De schoonmaakbedrijven zijn geconfronteerd met een verslechtering van het economische klimaat. Ook de verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn ongunstig. Men verwacht geen omzetgroei en minder personeel in te zetten in de laatste drie maanden van 2011.

Minder omzet

De omzet van de schoonmaakbranche is in het derde kwartaal van 2011 met 2,4 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. De omzetdaling was grotendeels het gevolg van minder verleende diensten. De afzetprijzen bleven in het derde kwartaal nagenoeg gelijk. De schoonmakers deden in het derde kwartaal over het algemeen minder goede zaken vergeleken met andere zakelijke dienstverleners. Als geheel zette de zakelijke dienstverlening 0,3 procent meer om dan in het derde kwartaal van 2010

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Lagere omzet interieurreiniging

Voor het derde achtereenvolgende kwartaal zette de subbranche interieurreiniging van gebouwen in het derde kwartaal minder om dan een jaar eerder. De omzetdaling van 3 procent was het gevolg van minder afgenomen diensten in deze branche.

Economisch klimaat wederom verslechterd

Voor het tweede kwartaal op rij ervaren schoonmaakbedrijven een verslechtering van het economische klimaat voor hun bedrijf. In het derde kwartaal van dit jaar zag per saldo 11 procent een verslechtering plaatsvinden. Begin 2011 was er naar de mening van de ondernemers nog sprake van een verbetering, waarna de negatieve ontwikkeling inzette.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Minder personeel nodig

Met een nagenoeg gelijkblijvende omzet in het vierde kwartaal in het vooruitzicht, verwachten de ondernemers een krimp van hun personeelsbestand blijkt uit de conjunctuurtest van oktober. Bij per saldo 20 procent van de bedrijven leeft die verwachting. De tarieven zullen weliswaar iets stijgen, maar dat leidt volgens de ondernemers in de schoonmaakbranche niet tot een hogere omzet,.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2011

Verwachting voor het vierde kwartaal 2011

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.