Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2011 blijkt er dat pessimisme overheerst in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers zijn ontevreden over de werkvoorraad. Het productieniveau zal in de komende maanden lager liggen en er zal naar verwachting personeel worden afgestoten.

Somberheid over werkvoorraad

De ondernemers hebben weliswaar iets meer orders ontvangen, maar zij zijn desondanks ontevreden over de omvang van de orderportefeuille. Per saldo is ongeveer 1 op de 10 bedrijven van mening dat er te weinig orders op de plank liggen.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2 )

Orderpositie, oordeel en index

Lagere productie en minder personeel

Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een lagere productie. De prijzen die aan klanten in rekening worden gebracht, zullen volgens 80 procent van de bedrijven niet of nauwelijks veranderen. Van de overige 20 procent van de bedrijven verwacht 11 procent een prijsstijging en bijna 9 procent een lagere afzetprijs. Over de werkgelegenheid is men somber. Voor de maanden november 2011 tot en met januari 2012 verwacht per saldo 12 procent van de bedrijven met minder personeel toe te kunnen.

Verwachting voor november tot en met januari 2012

Verwachting voor november tot en met januari 2012