Monitor horeca derde kwartaal 2011

In het derde kwartaal van 2011 heeft de horeca, inclusief verblijfsrecreatie en cateringbedrijven, meer omzet behaald dan een jaar eerder. De stemming onder de ondernemers in de horeca is in het derde kwartaal van 2011 omgeslagen. Het oordeel over het economische klimaat is voor het eerst in vijf kwartalen negatief. De ondernemers verwachten voor het komende kwartaal een toename van de omzet, hogere prijzen en een krimp van het personeelsbestand.

Lagere omzetgroei horeca

De horeca heeft in het derde kwartaal van 2011 2,6 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In vergelijking met het voorgaande kwartaal is de toename van de omzet meer dan gehalveerd. Cafetaria’s realiseerden de grootste omzetgroei. De omzet was 6 procent hoger dan een jaar eerder. Met een omzetdaling van bijna 1 procent deden cafés het minder dan de overige horecabranches.

Omzetontwikkeling horeca

Omzetontwikkeling horeca

Aantal vacatures vrijwel gelijk

De horeca telde aan het einde van het derde kwartaal 8,2 duizend openstaande vacatures. Dit aantal was ongeveer gelijk aan het aantal in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het derde kwartaal zijn er 16 duizend vacatures ontstaan. Dit zijn er 1 duizend meer dan in dezelfde periode van 2010. Het aantal mensen dat een baan vond, is toegenomen. Het aantal vervulde vacatures bedroeg 18 duizend in het derde kwartaal, 3 duizend meer dan een jaar eerder.

Aantal openstaande en ontstane vacatures

Aantal openstaande en ontstane vacatures

Negatief oordeel economisch klimaat

Uit de conjunctuurtest van oktober 2011 blijkt dat de ondernemers in de horeca somber gestemd zijn over het economische klimaat. Een dergelijk negatief oordeel over het economische klimaat is voor het laatst waargenomen in mei 2010. Per saldo beoordeelt nu een op de tien ondernemers het economische klimaat als ongunstig. In het voorgaande kwartaal was ruim een op de vier ondernemers in de horeca nog positief gestemd.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Toename omzet en hogere prijzen verwacht

De ondernemers in de horeca zijn optimistisch gestemd over de omzet voor het vierde kwartaal van 2011. Per saldo verwacht één op de tien ondernemers een toename van de omzet. Verder voorziet per saldo 8 procent van de ondernemers dat zij hogere prijzen voor hun diensten in rekening zullen brengen aan hun klanten. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers somber gestemd. Per saldo verwacht 3 procent van hen een krimp van het personeelsbestand in de komende drie maanden.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2011

Verwachting  voor het vierde kwartaal 2011

Prijzen 2,6 procent gestegen

In het derde kwartaal stegen de prijzen in de traditionele horeca met 2,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Bij cafetaria’s en cafés stegen de prijzen het meest. Bij restaurants was de stijging het kleinst. De omzetgroei in de traditionele horeca valt in het derde kwartaal vooral toe te schrijven aan gestegen prijzen. De bestedingen waren slechts 0,5 procent hoger dan een jaar eerder.

Prijsontwikkeling

Prijsontwikkeling

Omzetgroei hotels zwakt af

Hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, hebben in het derde kwartaal van 2011 3,6 procent meer omgezet dan een jaar eerder. In vergelijking met een kwartaal eerder is de omzetgroei meer dan gehalveerd. 
In het derde kwartaal van 2011 behaalden ruim 60 procent van de hotels met 50 of meer werknemers omzetgroei ten opzichte van een jaar eerder. Bij hotels met minder dan 50 werknemers bedroeg het aandeel met omzetgroei iets minder dan de helft.

Omzetontwikkeling hotels

Omzetontwikkeling hotels

Ook lagere omzet restaurants

In het derde kwartaal van 2011 hebben restaurants ruim 3,5 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. De groei is wel lager dan in het voorgaande kwartaal. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam de groei nog uit op 7,4 procent. De omzetgroei wordt voor het grootste gedeelte veroorzaakt door hogere prijzen. Het volume nam slechts licht toe met 1,2 procent. In het voorgaande kwartaal was het volume nog bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder.

Omzetontwikkeling restaurants

Omzetontwikkeling restaurants

Cafetaria’s positieve uitschieters

Cafetaria’s behaalden voor het derde kwartaal op rij de grootste omzetgroei. De omzet was 6 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Echter deze groei is wel lager dan in de eerste twee kwartalen van 2011. De omzetgroei dit kwartaal is voor de helft te danken aan hogere prijzen en voor de helft aan een hoger volume.

Omzetontwikkeling cafetaria’s

Omzetontwikkeling cafetaria’s

Matige zomer voor cafés

Cafés boekten minder omzet dan een jaar eerder. Mede door het slechte weer in juli en augustus daalde hun omzet met 0,7 procent. Dit is de eerste omzetdaling na vier kwartalen van groei. De omzetdaling is volledig toe te schrijven aan het volume dat met bijna 4 procent daalde in vergelijking met een jaar eerder. De prijzen waren 3,5 procent hoger.

Omzetontwikkeling cafés

Omzetontwikkeling cafés

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en horeca