Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2011 blijkt dat bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie minder orders hebben ontvangen. De werkvoorraad is iets geslonken. Voor de komende periode voorzien de ondernemers een productietoename en hogere afzetprijzen voor hun producten. Verder is de concurrentiepositie op de afzetmarkt buiten de EU verbeterd.

Orderportefeuille iets kleiner

De ondernemers meldden in oktober, voor de vijfde maand op rij, een afname van de orderontvangst. De groep met een teruglopende vraag naar hun producten is in oktober wel kleiner dan in de voorgaande twee maanden. De werkvooraad is in de afgelopen vijf maanden nagenoeg onafgebroken kleiner geworden. De index orderpositie waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is in oktober 0,6 punt lager dan in september en uitgekomen op 122,0 (juli 2000=100). Gelet op de tijd van het jaar beoordeelt ruim 9 van de tien ondernemers hun orderportefeuille als normaal.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename verwacht

Een meerderheid van de ondernemers (70 procent) verwacht voor de periode oktober tot en met december dat hun productieniveau nauwelijks zal veranderen. Bij 23 procent wordt een productiestijging verwacht en bij de overige bedrijven leeft daarentegen de verwachting dat de productie zal dalen. Per saldo 17 procent van de ondernemers verwacht in de komende maanden hogere prijzen aan hun afnemers in rekening te brengen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers gematigd pessimistisch.

Verwachting voor oktober tot en met december 2011

Verwachting voor oktober tot en met december 2011

Concurrentiepositie buiten EU verbeterd

Op de binnenlandse markt is de concurrentiepositie volgens de ondernemers niet gewijzigd. Dat geldt ook voor het afzetgebied binnen de Europese Unie. De concurrentiepositie buiten de EU is duidelijk verbeterd. Bij per saldo 8 procent van de bedrijven is dit het geval. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag in oktober met 79,1 procent op nagenoeg op hetzelfde niveau als in juli. Ruim 90 procent van de bedrijven ondervindt geen belemmeringen bij de productie. Door de bedrijven die wel belemmeringen meldden, wordt onvoldoende vraag naar hun producten als belangrijkste oorzaak genoemd.