Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2011 blijkt dat de orderontvangst in de voedings- en genotmiddelenindustrie verder is afgenomen. Over het algemeen beoordelen de ondernemers hun orderportefeuille als voldoende groot. Zij verwachten voor de komende maanden dan ook een toename van het productieniveau te kunnen realiseren.

Orderontvangst verder afgenomen

In de periode juni tot en met augustus is de orderontvangst verder afgenomen ten opzichte van de voorafgaande drie maanden, waardoor de werkvoorraad afnam. De aan de werkvoorraad gerelateerde index orderpositie daalde met 2,1 punt en kwam uit op 122,6 (juli 2000=100). Gelet op de afzetverwachting beoordeelt 94 procent van de ondernemers hun orderportefeuille als normaal.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

Per saldo verwacht 18 procent van de ondernemers een toename van het productieniveau te kunnen realiseren voor de periode september tot en met november. Eveneens voorziet per saldo 9 procent van hen een stijging van de afzetprijzen in de komende drie maanden. Verder verwacht per saldo 5 procent dat de werkgelegenheid in hun branche zal krimpen in de betreffende periode.

Verwachting voor september tot en met november 2011

Verwachting voor september tot en met november 2011