Consumptie huishoudens krimpt

De consumptieve bestedingen door huishoudens zijn in het tweede kwartaal van 2011 met 0,6 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De overheidsconsumptie groeide in genoemde periode met 0,6 procent.

Consumptieve bestedingen

Consumptieve bestedingen

Zacht weer dempt consumptie huishoudens

De grootste daling van de consumptieve bestedingen door huishoudens zit bij het aardgasverbruik. Door het zachte weer werd er door huishoudens, net als in het eerste kwartaal van 2011, minder aardgas verbruikt. In het tweede kwartaal is er ook minder uitgegeven aan woninginrichting. Aan de andere kant heeft de consument duidelijk meer besteed aan personenauto’s en computers. Daarnaast zijn de bestedingen bij de horeca toegenomen.

Gematigde groei overheidsconsumptie

Het volume van de totale overheidsconsumptie is in het tweede kwartaal van 2011 met 0,6 procent gestegen ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder. De groei van de overheidsconsumptie in natura bedroeg 3,6 procent. Dit komt vooral doordat de uitgaven aan de zorg die door de overheid gefinancierd worden, zijn gestegen. De collectieve overheidsconsumptie is met 2,2 procent gedaald. Het aantal banen bij de overheid is duidelijk verminderd ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Verder heeft de overheid minder goederen en diensten ingekocht. De individualiseerbare overheidsconsumptie groeide met 0,8 procent. Dit is vooral toe te wijzen aan een toenemend aantal leerlingen in het hoger onderwijs.

Meer informatie over consumptie en het consumentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.