Monitor computerbranche tweede kwartaal 2011

In het tweede kwartaal van 2011 is de omzet van de computerservicebedrijven hoger uitgekomen dan een jaar eerder. Dit is het vierde achtereenvolgende kwartaal waarin de omzet groeide. Uit de conjunctuurtest van juli 2011 blijkt dat voor het tweede kwartaal per saldo het aantal bedrijven in de computerbranche met een negatief oordeel over het economische klimaat groter was dan voor het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal bedrijven dat voor het derde kwartaal een toename van de omzet verwacht, blijft echter per saldo in de meerderheid. Een kleine meerderheid voorziet ook een uitbreiding van het personeelsbestand. Voor de prijzen verwacht het merendeel van de ondernemers een negatieve ontwikkeling.

Opnieuw omzetgroei

De omzet van de computerservicebedrijven groeide in het tweede kwartaal met 1,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee nam de vraag naar ICT-diensten voor de vierde keer op rij toe. De omzetgroei is minder groot dan in de zakelijke dienstverlening als geheel. Daarin was de omzet in het tweede kwartaal 3,3 procent meer dan een jaar eerder.

De subbranche software-advisering deed het in het tweede kwartaal aanzienlijk beter dan de totale ICT-branche. De software-adviseurs zetten 7,3 procent meer om dan een jaar eerder. Bedrijven in de subbranche software-ontwikkeling zagen hun omzet met slechts 0,4 procent groeien.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoorOmzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Oordeel economische klimaat omgeslagen in pessimisme

Het aantal ondernemers in de computerbranche met een pessimistische kijk op het economische klimaat is in het tweede kwartaal, na drie kwartalen van optimisme, toegenomen. Het aantal pessimistisch gestemden is nu in de meerderheid, per saldo 4 procent. Na het dieptepunt in het tweede kwartaal van 2009 verbeterde het oordeel van de ondernemers in de computerbranche over het economische klimaat gestaag. In het tweede kwartaal van dit jaar sloeg het echter om in pessimisme.

Oordeel over economisch klimaat computerbranche

Oordeel over economisch klimaat

Meer bedrijven met een positieve omzetverwachting

Per saldo voorziet ruim één op de zeven ondernemers in de computerbranche een toename van de omzet in het derde kwartaal van 2011. Er zijn iets meer ondernemers die een prijsdaling van hun producten voorzien dan ondernemers die een prijsstijging verwachten. Per saldo is het percentage ondernemers dat een personeelsuitbreiding verwacht aanzienlijk geslonken: van 40 procent in het tweede kwartaal naar 2 procent in het derde kwartaal.

Verwachting voor het derde kwartaal 2011

Verwachting voor het derde kwartaal 2011

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.