Eenzijdige handelsrelaties van Nederland

Nederland onderhoudt met een deel van de handelspartners een eenzijdige handelsrelatie. De handelsrelatie met sommige landen berust bijna volledig op import of export. Nederland heeft de meest eenzijdige exportrelatie met Griekenland en de meest eenzijdige importrelatie met Costa Rica. In dit onderzoek zijn alleen de landen betrokken waarmee Nederland in 2010 voor meer dan 2 miljard euro handelde.

Meest eenzijdige exportrelatie

De meeste handelsrelaties van Nederland drijven op export. Met Griekenland heeft ons land de meest eenzijdige exportrelatie. In 2010 was de handelswaarde met Griekenland met 2,9 miljard euro bescheiden. Maar liefst 86 procent hiervan is export. Het grootste deel hiervan is voeding en levende dieren. Andere landen waar vooral goederen naar zijn geëxporteerd waren de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Oostenrijk, en Italië. Nederland exporteert vooral machines en vervoermiddelen naar deze landen.

Totale handelswaarde en uitvoerpercentage voor exportrelaties

2011-eenzijdige-handelsrelatie-g1

Meest eenzijdige importrelaties

De handelsrelatie met Costa Rica is het meest eenzijdig. Vorig jaar was de totale waarde van goederen die verhandeld werd met Costa Rica 2,4 miljard euro. Hiermee is het onze twintigste handelspartner. De totale handel met Costa Rica bestaat voor 96 procent uit import. Andere landen met een eenzijdige importrelatie zijn Maleisië, China, Algerije en Koeweit. Costa Rica, Maleisië, en China leveren ons vooral machines en vervoermiddelen. Uit Algerije en Koeweit importeert Nederland vrijwel uitsluitend minerale brandstoffen (ruwe olie). In tegenstelling tot onze meest eenzijdige exportrelaties liggen deze landen allemaal niet in Europa.

Totale handelswaarde en invoerpercentage voor importrelaties

2011-eenzijdige-handelsrelatie-g2

Tessa de Wit en Hans Draper

Bron:
StatLine: Internationale handel; in- en uitvoer naar SITC