Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2011 blijkt dat de orderontvangst in de voedings- en genotmiddelenindustrie verder is afgenomen. Per saldo zijn de ondernemers nog steeds ontevreden over hun orderpositie. Desondanks verwachten zij voor de komende maanden een toename van het productieniveau te kunnen realiseren.

Verdere afname orderontvangst

De orderontvangst is in de periode mei tot en met juli afgenomen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Doordat ook de productie afnam, nam de werkvoorraad iets toe. De index orderpositie kwam uit op 124,7 (juli 2000=100). Evenals in juli vindt per saldo 3 procent van de ondernemers dat hun orderpositie te klein is en 5 procent van hen beoordeelt de voorraden gereed product als te groot, gelet op de afzetverwachting.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere productie verwacht

De ondernemers verwachten voor de periode augustus tot en met oktober een hoger productieniveau te kunnen realiseren. Per saldo voorziet 6 procent van hen een stijging van de afzetprijzen in de komende drie maanden. Dit is beduidend minder dan in juli, toen bijna een op de drie ondernemers deze mening was toegedaan. Verder verwacht per saldo 8 procent van hen dat de werkgelegenheid in hun branche in de betreffende periode zal krimpen.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2011

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2011