Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

Uit de conjunctuurtest van augustus 2011 blijkt dat de ondernemers in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie negatief gestemd zijn over hun werkvoorraad. Desondanks zijn de ondernemers licht optimistisch gestemd over de verwachtingen ten aanzien van de productie, afzetprijzen en de werkgelegenheid.

Orderontvangst stagneert

Voor het eerst in twee jaar is in de metaal-, elektrotechnische- en transporstmiddelen industrie sprake van een afname van de orderontvangst. In de periode van mei tot en met juli hebben de ondernemers minder orders ontvangen. De productie is wel gestegen, waardoor de werkvoorraad licht is afgenomen. De hieraan gerelateerde index orderpositie is met 0,9 punt gedaald en kwam uit op 102,7 (juli 2000=100). Een op de elf ondernemers vindt dat hun orderportefeuille ontoereikend is. De groep bedrijven die dat vindt, is in augustus groter dan in de voorgaande 7 maanden.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2 )

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte stijging verwacht van productie en afzetprijzen

De ondernemers verwachten voor de periode augustus tot en met oktober ondanks de afname van de orderontvangst een lichte toename van het productieniveau. Ook voorzien zij hogere afzetprijzen voor hun producten in rekening te kunnen brengen aan hun klanten. Verder zijn de ondernemers optimistisch gestemd over de werkgelegenheid in hun branche. Per saldo denkt 5 procent dat zij meer personeel nodig hebben voor het productieproces.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2011

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2011