Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2011 blijkt dat de orderportefeuille van de ondernemers in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie nagenoeg ongewijzigd is. Voor de komende drie maanden verwachten de ondernemers een daling van het productieniveau en een krimp van de werkgelegenheid in hun branche. Verder voorzien zij een stijging van de afzetprijzen in de betreffende periode.

Omvang orderportefeuille ongewijzigd

In de periode mei tot en met juli is de orderontvangst nagenoeg gelijk gebleven en is de productie iets toegenomen. Als gevolg hiervan is de omvang van de orderportefeuille volgens de ondernemers nagenoeg ongewijzigd gebleven. De werkvoorraad, die tot uitdrukking komt in de index van de orderpositie, kwam hierdoor in augustus uit op 101,2 (juli 2000=100). Per saldo vindt 7 procent van de ondernemers dat de werkvoorraad, gelet op de tijd van het jaar, ontoereikend is. Volgens bijna 90 procent van hen kan de werkvoorraad echter als normaal worden beschouwd.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie en stijging afzetprijzen verwacht

Voor de periode augustus tot en met oktober verwacht per saldo 5 procent van de ondernemers een daling van het productieniveau. Per saldo voorziet een op de zeven van hen dat de afzetprijzen zullen stijgen. Verder is het aantal bedrijven dat een krimp van de werkgelegenheid verwacht met 13 procent groter dan de groep (4 procent) die een toename van het personeelsbestand verwacht.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2011

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2011