Monitor zakelijke diensten eerste kwartaal 2011

De bedrijven in de zakelijke dienstverlening lieten ook in het eerste kwartaal van 2011 een positieve omzetontwikkeling zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetgroei was iets kleiner dan in het vorige kwartaal. De positieve stemming over het economische klimaat onder de ondernemers in de zakelijke diensten wijzigde in het eerste kwartaal van 2011 nauwelijks. Voor het tweede kwartaal van 2011 zijn de ondernemers van mening dat zij een groei van de omzet zullen realiseren. Verder voorzien zij een stijging van de tarieven en van de werkgelegenheid.

Bescheiden omzetgroei zakelijke dienstverleners

De omzet van de zakelijke dienstverleners is in het eerste kwartaal 0,7 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder. Daarmee groeit de omzet van de branche nu drie kwartalen op rij sinds de start van de malaise in het tweede kwartaal van 2009. De hoogste omzetgroei van bijna 16 procent werd gemeten bij de reisbemiddeling- en informatiebranche. De sterkste omzetdaling kwam voor rekening van de architecten. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 daalde hun omzet met ruim 13 procent.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Oordeel over het economische klimaat nog steeds positief

Uit de Conjunctuurtest van april 2011 blijkt dat de ondernemers in de zakelijke diensten onveranderd positief gestemd zijn over het economische klimaat in het tweede kwartaal van 2011. Het oordeel bereikte in 2009 een dieptepunt toen per saldo 60 procent van de bedrijven zich negatief uitsprak. Sindsdien verbeterde het oordeel onafgebroken en vanaf het tweede kwartaal van 2010 heeft het aantal bedrijven dat positief oordeelt de overhand. In het eerste kwartaal van 2011 werd per saldo door ruim één op de negen bedrijven het economische klimaat als gunstig beoordeeld.

Oordeel over economische klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Positieve ontwikkelingen verwacht

De ondernemers verwachten in het tweede kwartaal van 2011 een toename van de omzet te realiseren. Per saldo voorziet ruim één op de vier bedrijven een omzetgroei. Verder denken de ondernemers, dat zij hogere tarieven in rekening kunnen brengen aan de klanten. Tot slot verwachten ze een lichte verbetering van de werkgelegenheid in de zakelijke dienstverlening.

Verwachting voor het tweede kwartaal 2011

Verwachting voor het tweede kwartaal 2011

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten