Bedrijfsleven verwacht omzetgroei

De ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven zijn optimistisch over de omzet voor het tweede kwartaal van dit jaar. In nagenoeg alle sectoren van het bedrijfsleven rekenen de ondernemers op groei. Alleen in de bouwsector blijft de groei uit volgens de ondernemers. Bouwbedrijven in Drenthe zijn het meest pessimistisch.

Meer omzet in tweede kwartaal

Van de ondernemers in het Nederlandse niet-financiële bedrijfsleven heeft ruim 8 procent in het eerste kwartaal van dit jaar meer omgezet dan een kwartaal eerder. Ook voor het tweede kwartaal van dit jaar zijn de ondernemers gunstig gestemd. Per saldo denkt ruim 22 procent van hen meer omzet te behalen in vergelijking met het eerste kwartaal.

Niet-financieel bedrijfsleven; omzetverwachting en -realisatie

Niet-financieel bedrijfsleven; omzetverwachting en -realisatie

Omzetgroei in alle sectoren behalve de bouw

In nagenoeg alle sectoren van het bedrijfsleven verwachten de ondernemers omzetgroei. In de landbouwsector is het optimisme het grootst. Hier voorziet per saldo ruim 33 procent van de ondernemers een omzetgroei in het tweede kwartaal. Een omzetstijging in de landbouwsector is in deze tijd van het jaar echter niet ongebruikelijk.

Ook in de detailhandel en autobranche en de groothandel en handelsbemiddeling is de verwachte omzetgroei bovengemiddeld. In de delfstoffenwinning is de groep optimistische bedrijven het kleinst. Per saldo 3 procent van de ondernemers verwacht dat de omzet in die branche zal groeien.

De enige sector waar een omzetdaling wordt voorzien, is de bouw. Ongeveer 5 procent van de bouwbedrijven gaat ervan uit dat de omzet in het tweede kwartaal lager zal liggen dan in het eerste kwartaal. Daarmee is de groep bedrijven met een negatieve omzetverwachting echter wel kleiner dan in de voorafgaande drie kwartalen.

Omzetverwachting naar sector

Omzetverwachting naar sector

Drentse bouwers meest pessimistisch

In acht van de twaalf provincies zal de omzet in de bouwsector dalen. In Drenthe is de groep pessimistische bouwondernemers het grootst. Ruim 36 procent van de bouwers in die provincie rekent op lagere omzetten. In Overijssel, Groningen, Zuid Holland en Noord Brabant wordt door de bouwbedrijven wel een omzetgroei verwacht in het tweede kwartaal.

Bouw, omzetverwachting naar provincie

Bouw, omzetverwachting naar provincie

Gerard Taal

Bronnen:

Conjunctuurenquête Nederland (COEN)