Vrouwen hebben vaker chronische aandoeningen dan mannen

Chronische aandoeningen komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ruim de helft van de vrouwen heeft een chronische aandoening, meer dan een kwart zelfs meerdere. Migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn is de meest voorkomende aandoening bij vrouwen, vooral bij de 15- tot 45-jarigen. Op latere leeftijd kampen vrouwen meer met gewrichtsslijtage.

Chronische aandoening bij meer dan de helft van de vrouwen

Meer dan de helft van de vrouwen heeft minimaal één chronische aandoening, tegen 43 procent bij mannen. Ruim een kwart van de vrouwen heeft zelfs meerdere chronische aandoeningen tegelijk. Bij mannen is dit iets minder dan een vijfde.

Vooral op hoge leeftijd veel aandoeningen bij vrouwen

Meisjes tot 15 jaar hebben minder vaak een chronische aandoening dan jongens van dezelfde leeftijd. Vanaf 15 jaar zijn het echter vrouwen die vaker één of meerdere chronische aandoeningen hebben. Op hoge leeftijd ontkomen nog maar weinig vrouwen daaraan. Tweederde van de vrouwen van 75 jaar of ouder heeft zelfs meer dan één chronische ziekte.

Vrouwen met chronische aandoeningen naar leeftijd, 2005/2009

Vrouwen met chronische aandoeningen naar leeftijd, 2005/2009

Meest last van migraine en hoge bloeddruk

Migraine of ernstige hoofdpijn en hoge bloeddruk komen het meest voor bij vrouwen. Maar ook aandoeningen zoals gewrichtslijtage en nek-of schouderaandoeningen komen vaak voor. Alle bij meer dan 10 procent van de vrouwen, en ook meer dan bij mannen.

Vooral incontinentie komt onder vrouwen veel vaker voor als onder mannen, namelijk ruim vier keer zo vaak. Gewrichtsontsteking en migraine of ernstige hoofdpijn komen meer dan twee keer zo vaak voor bij vrouwen.

Personen met chronische aandoening naar soort aandoening, 2005/2009

Personen met chronische aandoening naar soort aandoening, 2005/2009

Vooral last van gewrichtsslijtage bij oudere vrouwen

Op leeftijden vanaf 45 jaar kampen vrouwen het meest met hoge bloeddruk en gewrichtsslijtage. Bijna de helft van de vrouwen van 75 jaar en ouder heeft te maken met gewrichtsslijtage.

Meest voorkomende chronische aandoening per leeftijdsgroep bij vrouwen, 2005/2009

Meest voorkomende chronische aandoening per leeftijdsgroep bij vrouwen, 2005/2009

Jan-Willem Bruggink

Bron: StatLine, Gezondheid, leefstijl, gebruik van zorg