Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2011 blijkt dat de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie tamelijk pessimistisch zijn gestemd over de verwachte ontwikkelingen. Er was sprake van een sterke afname van productie en orderontvangst. Daarentegen verwachten zij wel een prijsstijging.

Orderportefeuille negatief beoordeeld

De ondernemers gaven aan dat de orderontvangst in de periode november 2010 tot en met januari 2011 sterk is afgenomen ten opzichte van het daaraan voorafgaande vierde kwartaal. Als gevolg hiervan nam de werkvoorraad af en is de hieraan gerelateerde index orderpositie uitgekomen op 119,9 (juli 2000=100). In de afgelopen drie maanden werd er tevens minder geproduceerd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie bij hogere afzetprijzen

Voor de periode februari tot en met april verwacht per saldo 3 procent van de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie een productieafname ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Per saldo verwacht 16 procent van hen dat de afzetprijzen in dezelfde periode gaan stijgen. Verder voorzien de ondernemers dat de werkgelegenheid in hun branche nagenoeg ongewijzigd blijft.

Verwachting voor februari tot en met april 2011

Verwachting voor februari tot en met april 2011