Aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2011 blijkt dat de ondernemers in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie optimistisch gestemd zijn. Er wordt voor de komende drie maanden een productie-toename verwacht. Ongeveer een derde van de ondernemers verwacht dat de afzetprijzen gaan stijgen. Desondanks wordt rekening gehouden met een afname van het personeelsbestand.

Orderportefeuille gestegen

De omvang van de orderportefeuille is volgens de ondernemers gegroeid. De werkvoorraad die tot uitdrukking komt in de index van de orderpositie, is in februari gestegen tot 105,0 (juli 2000=100). De index orderpositie is sinds juli 2007 niet meer zo hoog geweest. Van de ondernemers is 91 procent van mening dat de werkvoorraad, gelet op de tijd van het jaar, als normaal kan worden beschouwd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productiegroei en stijging afzetprijzen verwacht

Per saldo verwacht 12 procent van de ondernemers in de periode februari tot en met april meer te gaan produceren dan in de afgelopen drie maanden het geval was. De afzetprijzen in de branche zullen naar verwachting stijgen, meent per saldo 30 procent van de ondernemers. Ten aanzien van de werkgelegenheid verwacht per saldo 7 procent van de ondernemers een krimp van hun personeelsbestand.

Verwachting voor februari tot en met april 2011

Verwachting voor februari tot en met april 2011