Europese economieën blijven gematigd groeien

Het bruto binnenlands product van de Europese Unie is in het vierde kwartaal van 2010 met 2,1 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei is iets lager dan in het derde kwartaal; toen groeide de economie met 2,2 procent. De eurozone liet in het vierde kwartaal een groei zien van 2,0 procent. Over heel 2010 groeide de economie van zowel de Europese Unie als de eurozone met 1,7 procent.

Ontwikkeling bbp

Ontwikkeling bbp

Herstel zet door

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2009, toen de economische crisis nog hevig woedde, zijn de meeste Europese economieën gegroeid. De sterkste groei in de eurolanden was het afgelopen kwartaal te zien in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. De Duitse economie groeide met 4,0 procent, de Oostenrijkse met 2,7 procent en de Nederlandse met 2,4 procent. De zuidelijke eurolanden Griekenland, Spanje, Portugal en Italië lieten de zwakste prestaties optekenen. De Griekse economie kromp mede door de schuldencrisis met maar liefst 6,6 procent.

Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de economie van de eurozone in het vierde kwartaal met 0,3 procent. Duitsland groeide kwartaal-op-kwartaal met 0,4 procent, minder hard dan in het derde kwartaal. Griekenland (-1,4 procent), Portugal (-0,3 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-0,5 procent) zijn de enige landen binnen de Europese Unie waar de economie ten opzichte van het derde kwartaal is gekrompen.

Verenigde Staten herstelt sterker dan Europa

In het vierde kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 2,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorafgaande jaar. Deze groei was minder dan de 3,2 procent in het derde kwartaal. Het herstel in de VS is wel nog steeds sterker dan die in de eurozone en de Europese Unie als geheel.