Malaise utiliteitsbouw duurt voort

De waarde van de afgegeven vergunningen voor de utiliteitsbouw is in het derde kwartaal van 2010 met ruim 17 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vorig jaar werd er in het derde kwartaal nog voor 2,31 miljard euro aan vergunningen afgegeven. Dit jaar was dat 1,91 miljard euro.

De waarde van alle verleende bouwvergunningen liet in het derde kwartaal van 2010 een daling van bijna 9 procent zien. Dat deze daling minder sterk was kwam, doordat de waarde van de vergunningen voor woningbouw de daling bij de utiliteitsbouw compenseerde. De waarde van de afgegeven vergunningen voor woningen daalde met nog geen procent tot 2,36 miljard euro in het derde kwartaal van 2010.

malaisegrafiek1

Op veel deelterreinen deed de utiliteitsbouw het in het derde kwartaal van 2010 een stuk slechter dan in dezelfde periode een jaar eerder. Zo daalde de waarde van de verleende vergunningen voor het openbaar bestuur en sociale verzekeringen met 43 procent. De waarde van de utiliteitsbouw op het gebied van vervoer, opslag en communicatie steeg daarentegen met bijna 40 procent tot 191 miljoen euro. Utiliteitsbouw op het gebied van milieu, cultuur en overig steeg  eveneens met 27 procent tot 184 miljoen euro.

malaisegrafiek2

De grote ‘plus’ op het gebied van vervoer, opslag en communicatie is voornamelijk te danken aan de verleende bouwvergunningen voor bedrijfsgebouwen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland. In de provincie Utrecht werden in het derde kwartaal van 2010 vijftien bouwvergunningen afgegeven voor een totaal van 104 miljoen euro.

malaisegrafiek3