Monitor schoonmaakbranche derde kwartaal 2010

De schoonmaakbranche heeft in het derde kwartaal van 2010 meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook ontwikkelde de omzet zich sterker dan in het kwartaal ervoor. In het derde kwartaal had ook de subbranche interieurreiniging van gebouwen weer een toename van de omzet. Toch is de stemming onder de ondernemers wisselend. Enerzijds is men minder pessimistisch over het economische klimaat. Anderzijds zijn de verwachtingen voor het vierde kwartaal somber; lagere omzet, lagere prijzen en een afnemende werkgelegenheid in de branche.

Meer omzet

De omzet van de schoonmaakbranche is in het derde kwartaal van 2010 met 1,5 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. De omzetgroei was grotendeels het gevolg van een hogere afzetprijs. Die steeg in het derde kwartaal met bijna 1 procent. De schoonmakers deden in het derde kwartaal over het algemeen goede zaken vergeleken met de andere zakelijke dienstverleners. Als geheel zette de zakelijke dienstverlening bijna 0,5 procent meer om dan in het derde kwartaal van 2009.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor 

Hogere omzet interieurreiniging

Na drie kwartalen met omzetdalingen zette de subbranche interieurreiniging van gebouwen in het derde kwartaal 2 procent meer om dan een jaar eerder. De omzetgroei was voor de helft het gevolg van een hogere afzetprijs.

Minder negatief over economisch klimaat

Uit de conjunctuurtest van oktober 2010 is gebleken dat de ondernemers in de schoonmaakbranche aanzienlijk minder pessimistisch gestemd waren over het economische klimaat dan in het kwartaal ervoor. Per saldo beoordeelden drie procent van de ondernemers het economische klimaat nog als ongunstig.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Omzetdaling, lagere prijzen en minder personeel

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2010 zijn volgens de ondernemers somber. De omzet zal dalen, zo is hun verwachting. Daarnaast voorzien de ondernemers lagere omzetprijzen en een krimp van de werkgelegenheid. De ondernemers in de schoonmaakbranche zijn negatiever in hun verwachtingen over het vierde kwartaal dan de totale zakelijke dienstverlening.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2010

Verwachting voor het vierde kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.