Monitor juridische en economische diensten derde kwartaal 2010

De juridische en economische dienstverleners hebben minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal van 2009. De omzetkrimp was wel kleiner dan voorgaande kwartalen. Alleen de rechtskundige dienstverleners behaalden een bescheiden omzetgroei. Het oordeel over het economische klimaat in de branche is verder verslechterd. Desondanks verwachten de ondernemers voor het vierde kwartaal positieve ontwikkelingen ten aanzien van de omzet, de prijzen en de werkgelegenheid.

Omzetdaling minder groot

De juridische en economische dienstverleners hebben in het derde kwartwaal van 2010 bijna 4 procent minder omgezet dan in het voorgaande kwartaal. Deze omzetkrimp is desondanks minder groot dan de twee voorgaande kwartalen in 2010. De krimp van dit kwartaal komt, net als de vorige vijf kwartalen, weer voor rekening van de managementadviesbureaus.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Juridische dienstverleners weer omzetgroei

De accountants hebben als enige branche een grotere omzetkrimp behaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De managementadviesbureaus hebben een omzetkrimp van bijna 8 procent. Deze krimp is wel lager dan in het tweede kwartaal. De rechtskundige dienstverleners deden het ook dit kwartaal weer beter dan de overige branches in de juridische en economische dienstverlening. Zij zijn de enige die een omzetgroei hebben behaald. Hun omzet nam met bijna 1 procent toe in vergelijking met een jaar eerder.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Economisch klimaat verslechterd

De ondernemers in de juridische en economische dienstverlening zijn pessimistischer gestemd over het economische klimaat dan in de voorgaande periode. Per saldo beoordeelt een op de tien ondernemers het economische klimaat voor het vierde kwartaal als ongunstig.

Oordeelover economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Omzetstijging verwacht

Ondanks het feit dat de ondernemers het economische klimaat als ongunstig beoordelen, zijn zij wel positief over de vooruitzichten voor het vierde kwartaal. Volgens een op de drie ondernemers zal de omzet toenemen. Ten aanzien van de prijzen en de werkgelegenheid zijn de juridische dienstverleners positiever gestemd dan de totale zakelijke dienstverlening. Per saldo oordeelt 13 procent dat er hogere prijzen in rekening zullen worden gebracht aan de klanten en dat er meer werkgelegenheid zal ontstaan.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2010

Verwachting voor het vierde kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.