Monitor computerbranche derde kwartaal 2010

Computerservicebedrijven hebben in het derde kwartaal van 2010 een omzetgroei behaald. Het was de eerste groei na vijf kwartalen waarin de omzet telkens lager was dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Uit de conjunctuurtest van oktober 2010 blijkt dat het oordeel over het economische klimaat ook is verbeterd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De ondernemers verwachten voor de komende periode een toename van de omzet en een uitbreiding van de werkgelegenheid.

Omzet groeit

De omzet van de computerbranche groeide in het derde kwartaal van dit jaar met bijna 2 procent. Hiermee wordt een reeks van vijf kwartalen met omzetdaling beëindigd. De vraag naar ICT diensten lijkt weer aan te trekken: ten opzichte van de zakelijke dienstverlening in zijn geheel, waar de omzet met bijna 0,5 procent groeide, doet de computerbranche het een stuk beter.

Bedrijven op het gebied van software-ontwikkeling hebben zelfs een omzetstijging van bijna 5,5 procent. Daarmee dragen ze voor een belangrijk deel bij aan de groei van de totale computerbranche. In het vorige kwartaal deden de software-ontwikkelaars het ook al bovengemiddeld goed.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Optimistische stemming

De ondernemers van de computerbranche waren in het derde kwartaal optimistischer over het economische klimaat dan in de voorgaande kwartalen. Per saldo was het aantal optimisten in de meerderheid (+13 procent). De ondernemers in de computerbranche zijn sinds medio 2009 niet meer zo optimistisch geweest over het economische klimaat.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Toename omzet en uitbreiding werkgelegenheid verwacht

De ondernemers verwachten voor het vierde kwartaal een toename van de omzet. Per saldo voorziet 44 procent een omzetstijging. In vergelijking met de totale zakelijke dienstverlening zijn de ondernemers in de computerbranche positiever gestemd over de verwachting van de omzet.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2010

Verwachting voor het vierde kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.