Nieuwe opdrachten architecten in de lift

In het tweede kwartaal van 2010 is de totale bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten van architecten aanzienlijk gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bouwsom van de nieuwe opdrachten voor gebouwen was ruim 17 procent hoger dan een jaar eerder. Ondanks deze stijging ligt de bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten in het tweede kwartaal van 2010 nog altijd 57 procent onder het niveau van het tweede kwartaal van 2007.

De stijging in het tweede kwartaal van 2010 deed zich over de hele linie voor. Zowel in de woningbouw als de utiliteitsbouw steeg de bouwsom van de nieuwe opdrachten. De in het eerste kwartaal van 2010 ingezette stijging van de bouwopdrachten lijkt hiermee door te zetten. In het eerste kwartaal van 2010 steeg de bouwsom van nieuwe opdrachten al bescheiden (3,7 procent). Dit blijkt uit recent door het CBS gepubliceerde gegevens.

Sterkste stijging renovatiebouw

De sterkste stijging deed zich voor in de woningbouw. Vooral de bouwsom die gemoeid is met nieuwe opdrachten voor de niet-nieuwbouw (renovatie woningen e.d.) steeg met ruim 50 procent spectaculair. De bouwsom voor nieuwe ontwerpopdrachten voor nieuwbouwwoningen steeg met bijna 17 procent eveneens aanzienlijk.
De bouwsom voor de ontwerpopdrachten voor nieuwe utiliteitsgebouwen, zoals scholen, kantoren en ziekenhuizen steeg met ruim 19 procent.

Nieuwe opdrachten voor architecten vormen een belangrijke indicator voor de toekomstige bouwproductie.

Ontwikkeling bouwsom nieuwe opdrachten van architecten

Bouwsom architecten