Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2010 blijkt dat de ondernemers in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie meer orders hebben ontvangen en de productie hebben zien stijgen. Verder zijn ze optimistisch gestemd over de productieverwachting en de werkgelegenheid in hun branche.

Toename orderontvangsten

De ondernemers hebben in de periode juni tot en met augustus meer orders ontvangen, de groei is echter minder groot dan in de daaraan voorafgaande periode. Het gevolg hiervan is dat de productie minder is gestegen. Doordat de toename van de orderontvangst groter was dan de gemelde productietoename, nam de werkvoorraad toe. De index van de orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, steeg naar 102,7 (juli 2000=100). Ondanks de toename van de werkvoorraad wordt deze door de ondernemers nog steeds als te klein beoordeeld, maar beduidend minder dan medio 2009 het geval was. Toen bereikte het oordeel over de orderpositie een dieptepunt. Sindsdien verbeterde het oordeel nagenoeg onafgebroken.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Optimistische verwachtingen

De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een verdere productietoename tegen hogere afzetprijzen. Ze zijn ook zeer optimistisch over de werkgelegenheid in hun branche. Per saldo verwacht twee procent van de ondernemers een toename van de werkgelegenheid.

Verwachting voor september tot en met november 2010

Verwachting voor september tot en met november 2010