Internationale handel trekt verder aan

In het tweede kwartaal van 2010 was het volume van de uitvoer 12,2 procent hoger dan een jaar eerder. De invoer liet een groei van 14,1 procent zien. Hiermee zet de groei van het eerste kwartaal van 2010 door. De groei van de internationale dienstenstroom zwakte af, vooral bij de invoer. De uitvoer van diensten nam met 2,9 procent toe. De invoer van diensten liet een volumegroei van 1,5 procent zien.

Sterke groei in goederenstroom

De totale uitvoer van goederen nam met 15,2 procent toe ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009. De uitvoer in goederen wordt verdeeld in wederuitvoer en uitvoer uit Nederlandse productie. Onder wederuitvoer vallen geïmporteerde goederen die na hooguit een kleine bewerking weer worden uitgevoerd. De wederuitvoer nam met 21,1 procent sterk toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De uitvoer uit Nederlandse productie, die een grotere bijdrage levert aan de Nederlandse economie, groeide met 9,5 procent. De export is hiermee de motor achter de economische groei. Vooral goederen uit de elektrotechnische industrie werden flink meer uitgevoerd. De invoer van goederen nam in volume met 18,5 procent toe en groeide daarmee harder dan de totale uitvoer. Dit werd veroorzaakt door de forse groei van de wederuitvoer en een toename van invoergoederen die als voorraad, ter consumptie en als investering, in onze economie belandden.

Ontwikkeling Nederlandse uitvoer

Ontwikkeling Nederlandse uitvoer

Groei dienstenstroom zwakt af

Bij de handelsstromen van diensten bleef de groei bij de uitvoer gelijk. In beide kwartalen van 2010 werd een volumegroei van ongeveer 3 procent gerealiseerd. Aan de invoerkant was er in het tweede kwartaal een volumegroei van 1,5 procent tegen een groei van 5,5 procent in het eerste kwartaal van 2010.

Ruilvoet nagenoeg onveranderd

In het tweede kwartaal van 2010 namen de prijzen van de invoer en uitvoer in dezelfde mate toe. Hiermee was er noch een verslechtering, noch een verbetering van de (interne) ruilvoet, de verhouding tussen de invoer- en de uitvoerprijzen

De meest actuele ontwikkeling van de export vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie en cijfers vindt u op de themapagina Internationale handel.