Monitor juridische en economische diensten tweede kwartaal 2010

De juridische en economische dienstverleners hebben een slecht tweede kwartaal achter de rug. Alleen rechtskundige dienstverleners behaalden een bescheiden omzetgroei. Het kortstondige optimisme over het economische klimaat bij de ondernemers is omgeslagen in een licht pessimisme. In hun verwachtingen voor het derde kwartaal zijn de ondernemers eveneens pessimistisch over de ontwikkeling van de omzet.

Omzetdaling nog steeds groot

De juridische en economische dienstverleners hebben in het tweede kwartaal van 2010, net als in de voorgaande twee kwartalen, bijna 7 procent minder omgezet in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De forse krimp van de omzet komt ook dit kwartaal weer voor rekening van de managementadviesbureaus.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Juridische dienstverleners positieve uitschieters

De vraag naar managementadviesdiensten was ook in het tweede kwartaal van 2010 fors lager. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2009 daalde de omzet met 14 procent. Bij accountants daalde de omzet met bijna 2 procent. De omzetdaling was iets groter dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Rechtskundige dienstverleners deden het beter dan de overige branches in de juridische en economische dienstverlening. Zij behaalden in het tweede kwartaal een bescheiden omzetgroei van 1,1 procent.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Pessimistisch gestemd

De stemming over het economische klimaat in de juridische en economische dienstverlening is na een verbetering in het tweede kwartaal verslechterd in het derde kwartaal. Het percentage ondernemers dat het economische klimaat als goed beoordeelde daalde van 21 procent in het tweede kwartaal naar 6 procent nu. Dit blijkt uit de conjunctuurtest van juli 2010.

Oordeelover economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Omzetdaling verwacht

Een op de drie ondernemers verwacht dat de omzet in het derde kwartaal zal afnemen. Over de werkgelegenheid is men minder somber gestemd. Een kwart van de ondernemers verwacht dat de personeelssterkte zal toenemen terwijl tweederde verwacht dat de personeelssterkte gelijk zal blijven. Verder verwacht bijna 2 op de 10 ondernemers dat de prijzen zullen stijgen. De juridische en economische dienstverleners zijn wat betreft hun verwachting over prijzen en personeelssterkte positiever gestemd dan de zakelijke dienstverleners in zijn geheel.

Verwachting voor het derde kwartaal 2010

Verwachting voor het derde kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.