Monitor architecten en ingenieurs tweede kwartaal 2010

De omzet van de architecten- en ingenieursbureaus lag in het tweede kwartaal van 2010 opnieuw onder het niveau van het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. De daling was echter minder sterk dan in de twee kwartalen ervoor. In het tweede kwartaal presteerden de architecten aanzienlijk slechter dan de ingenieurs. In de architecten- en ingenieursbranche waren voor het derde kwartaal de ondernemers iets minder pessimistisch gestemd over het economische klimaat dan in het kwartaal ervoor. Zij voorzien een verdere afname van de werkgelegenheid.

Minder omzet

De architecten en ingenieurs hebben in het tweede kwartaal bijna 4,5 procent minder omgezet dan een jaar eerder. In de zakelijke dienstverlening als geheel was de omzetdaling iets minder sterk. De zakelijke dienstverleners zetten bijna 4 procent minder om in vergelijking met het tweede kwartaal van 2009.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzet architecten daalt het hardst

In het tweede kwartaal van 2010 hadden zowel de architecten- als de ingenieursbureaus een lagere omzet. Mede door de malaise in de bouw daalde bij de architecten de omzet, met ruim 14 procent, het hardst. De ingenieurs zetten bijna 3,5 procent minder om dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Hiermee deden zij beduidend minder slechte zaken dan in het eerste kwartaal van 2010. Toen daalde hun omzet nog met maar liefst 10 procent.

Iets minder pessimistisch

Uit de conjunctuurtest van juli 2010 is gebleken dat de ondernemers van deze branche minder pessimistisch gestemd waren over het economische klimaat. Per saldo halveerde het aantal pessimisten ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Oordeelover economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Wederom afname van de werkgelegenheid verwacht

Voor het derde kwartaal van 2010 verwachten de ondernemers per saldo een nagenoeg gelijkblijvende omzet. Verder verwacht 8 procent van hen een daling van de prijzen die zij aan hun afnemers in rekening zullen brengen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers onveranderd negatief gestemd. Zij verwachten voor het zevende achtereenvolgende kwartaal een afname van de werkgelegenheid in hun branche.

Verwachting voor het derde kwartaal 2010

Verwachting voor het derde kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.