Goed begin van 2010 voor internationale handel

In het eerste kwartaal van 2010 was het volume van de uitvoer 9,5 procent hoger dan een jaar eerder. De invoer liet een groei van 7 procent zien. Beide handelsstromen daalden in de vijf voorgaande kwartalen. In het eerste kwartaal groeide het volume van de uitvoer van goederen met 11,4 procent. De uitvoer van diensten nam met iets meer dan 3 procent toe. De invoer van diensten liet een volumegroei van 5,5 procent zien, de invoerstroom van goederen groeide met 7,5 procent.

Sterke groei in goederenstroom

De totale uitvoerstroom van goederen nam met ruim 11 procent toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009. De uitvoer van goederen naar niet-EU-landen nam aanzienlijk sterker toe dan naar EU-landen. Deze stroom betreft echter nog geen kwart van de totale uitgaande goederenstroom. De uitvoer in goederen wordt opgesplitst in wederuitvoer en uitvoer uit Nederlandse productie. Onder wederuitvoer vallen geïmporteerde goederen die na hooguit een kleine bewerking weer worden uitgevoerd. De wederuitvoerstroom nam met 13,5 procent toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De uitvoer uit Nederlandse productie, waar veel meer op wordt verdiend, groeide met 9,4 procent.

Onder de uit Nederland afkomstige producten trok voornamelijk de vraag naar goederen uit de chemische industrie aan. Bij de wederuitvoerstroom waren het hoofdzakelijk goederen uit de elektrotechnische hoek. De invoer van goederen nam in volume met 7,5 procent toe.

Ontwikkeling internationale handel in goederen

Ontwikkeling internationale handel in goederen

Ook duidelijk herstel in dienstenstroom

Bij de handelsstromen van diensten was het herstel ook duidelijk zichtbaar. In het eerste kwartaal van 2010 liet het volume van de uitvoer een groei van 3,1 procent zien. Vorig kwartaal was er nog een krimp van ruim 5 procent waarneembaar. De invoer van diensten nam met 5,5 procent toe, dit is de eerste toename sinds het vierde kwartaal van 2008.

Ruilvoet verslechterd

In het eerste kwartaal van 2010 namen de prijzen van de invoer harder toe dan die van de uitvoer. Dit betekent een verslechtering van de (interne) ruilvoet, de verhouding tussen de invoer- en de uitvoerprijzen.

De meest actuele ontwikkeling van de export vindt u in het Conjunctuurbericht.
Meer informatie en cijfers vindt u op de themapagina Internationale handel.