Monitor zakelijke diensten eerste kwartaal 2010

De bedrijven in de zakelijke dienstverlening hebben ook in het eerste kwartaal van 2010 een flinke omzetdaling behaald. De omzetkrimp lag op hetzelfde niveau als voorgaand kwartaal. De stemming onder de ondernemers over het economische klimaat is na bijna twee jaar weer licht positief. Zij verwachten voor het tweede kwartaal een omzetgroei te kunnen realiseren.

Geen omzetherstel zakelijke dienstverleners

De omzet van de zakelijke dienstverleners vertoonde in het eerste kwartaal van 2010 nog geen tekenen van herstel. De omzet daalde met 7,4 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2009. De omzetdaling was hiermee even groot dan een kwartaal eerder. De grootste klappen vielen bij de architecten, hun omzet daalde met 15,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Andere grote dalers waren managementadviesbureaus en uitzend- en uitleenbedrijven.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Oordeel licht positief

Uit de conjunctuurtest van april 2010 blijkt dat de ondernemers in de zakelijke dienstverlening voor het eerst in bijna twee jaar weer licht positief gestemd zijn over het economische klimaat.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Hogere omzet verwacht

Voor het tweede kwartaal van 2010 zijn de ondernemers optimistisch over de omzetontwikkeling. Een van de vijf ondernemers denkt de omzet te gaan vergroten ten opzichte van voorgaand kwartaal. De prijzen en de werkgelegenheid in de zakelijke dienstverlening zullen naar verwachting niet veranderen.

Verwachting voor het tweede kwartaal 2010

Verwachting voor het tweede kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.