Monitor architecten en ingenieurs eerste kwartaal 2010

De architecten- en ingenieursbureaus hebben in het eerste kwartaal van 2010 fors minder omgezet dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. De omzetdaling was een stuk sterker dan in het kwartaal ervoor. Opnieuw viel het bedrag aan verkopen het hardst terug bij de architectenbureaus. In de architecten- en ingenieursbranche waren de ondernemers pessimistischer gestemd over het economische klimaat vergeleken met het voorgaande kwartaal. Zij voorzien wederom een afname van de werkgelegenheid.

Fors minder omzet

In het eerste kwartaal van 2010 was de omzet van de architecten en ingenieurs bijna 11 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Hiermee presteerde de branche minder dan gemiddeld in de zakelijke dienstverlening. Als geheel zette de zakelijke dienstverlening bijna 7,5 procent minder om in vergelijking met het eerste kwartaal een jaar eerder.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzet ingenieurs keldert

Beide onderliggende branches hadden in het eerste kwartaal flinke omzetdalingen. De omzet van de ingenieurs lag ruim 10 procent onder het niveau van het eerste kwartaal vorig jaar. Hiermee noteerden ze veruit de slechtste ontwikkeling sinds de start van de reeks in 2006. De omzet van de architecten viel, met 15,5 procent, wederom het hardst terug. De vooruitzichten voor deze subbranche lijken bovendien niet rooskleurig. Zo werd in de voorgaande kwartalen een fors lagere bouwsom van nieuwe opdrachten ontvangen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Stemming pessimistischer

Uit de conjunctuurtest van april 2010 blijkt dat bij de architecten- en ingenieursbureaus de ondernemers pessimistischer gestemd waren over het economische klimaat dan in het voorgaande kwartaal.

Oordeelover economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Wederom afname van de werkgelegenheid verwacht

Voor het tweede kwartaal van 2010 zijn de ondernemers optimistisch gestemd in hun verwachtingen over de omzet. Per saldo verwacht 15 procent van hen een daling van de prijzen die zij aan hun afnemers in rekening zullen brengen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers onveranderd negatief gestemd. Zij verwachten voor het zesde achtereenvolgende kwartaal een afname van de werkgelegenheid in hun branche.

Verwachting voor het tweede kwartaal 2010

Verwachting voor het tweede kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.