Scannerdata in de CPI

Onlangs heeft het CBS het gebruik van scannerdata uitgebreid. Vanaf januari 2010 wordt scannerdata van zes supermarktketens gebruikt bij het berekenen van prijsindexcijfers van voeding, dranken en persoonlijke verzorging. Daarvóór beperkte het gebruik van scannerdata zich tot één supermarkt. Als gevolg van deze uitbreiding is de berekeningsmethode aangepast. De nieuwe methode houdt beter rekening met de dynamiek in de aankopen van huishoudens bij supermarkten en is zo ontwikkeld dat het maandelijkse verwerkingsproces voor een groot deel geautomatiseerd kan worden uitgevoerd, waardoor een efficiënt productieproces ontstaat. In het document "Het gebruik van supermarktscannerdata in de Nederlandse CPI' worden de nieuwe methode en de redenen waarom daarvoor is gekozen, beschreven.