Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2010 blijkt dat het beeld in de transportmiddelenindustrie onveranderd somber is. De orderportefeuille is verder gekrompen naar het laagste niveau in ruim vijf jaar. De werkgelegenheid zal verder afnemen en de concurrentiepositie is verslechterd.

Orderportefeuille verder gekrompen

De ondernemers hebben in de periode februari tot en met april evenveel orders ontvangen als in de daaraan voorafgaande drie maanden. Doordat de productie toenam, daalde de orderpositie. Een ruime meerderheid van de ondernemers is van mening dat de werkvoorraad te klein is. De index van de orderpositie is uitgekomen op 104,5 (juli 2000=100) en bereikt daarmee het laagste niveau sinds oktober 2004.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Minder werkgelegenheid

Voor de komende drie maanden wordt een productiegroei verwacht. Per saldo voorziet 4 procent van de ondernemers een stijging van de afzetprijzen. De werkgelegenheid in de branche zal naar de mening van ondernemers verder afnemen.

Verwachting voor april tot en met juni 2010

Verwachting voor april tot en met juni 2010

Concurrentiepositie verslechterd

De bedrijven in de transportmiddelenindustrie zagen hun concurrentiepositie verslechteren op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt. De export zal naar verwachting in de komende maanden krimpen.