Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2010 blijkt dat de ondernemers in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie nog steeds van mening zijn dat de orderportefeuille onvoldoende gevuld is. Ook voor wat betreft de werkgelegenheid is het beeld nog steeds somber.  Lichtpuntje is een groeiverwachting van de buitenlandse afzet.

Orderportefeuille te klein

De ondernemers hebben volgens zeggen meer orders ontvangen, maar desondanks beoordelen zij hun werkvoorraad nog steeds als te klein. De stijging van de orderontvangst leidde niet tot een vollere orderportefeuille doordat de productie ook steeg. De index van de orderpositie bleef nagenoeg ongewijzigd en kwam uit op 100 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Somber over werkgelegenheid

Voor de komende maanden wordt een verdere groei van de productie verwacht en afzetprijzen zullen licht stijgen. Over de werkgelegenheid in hun branche zijn de ondernemers onverminderd somber gestemd. Bij één op de vijf bedrijven zal het personeelsbestand naar verwachting worden ingekrompen.

Verwachting voor april tot en met juni 2010

Verwachting voor april tot en met juni 2010

Concurrentiepositie exportmarkt verbeterd

De concurrentiepositie op binnenlandse markt verslechterde volgens de ondernemers licht. Over de buitenlandse markt is men beter te spreken, met name het gebied buiten de EU. Door per saldo 17 procent van de bedrijven wordt een toename van de export voorzien.