Realisaties overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

De hout- en bouwmaterialenindustrie verkeert nog steeds in zwaar weer. Ook in februari 2010 heeft de branche beduidend minder omgezet dan in de vergelijkbare maand het jaar ervoor. Bovendien zijn per gemiddelde werkdag de afzet- en productieverliezen flink. De producenten verkochten in februari hun producten tegen lagere prijzen.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2010)

Omzet en afzet opnieuw flink omlaag

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in februari ruim een kwart minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Sinds het begin van de reeks in 2000 is een dergelijke daling niet eerder voorgekomen. De branche doet haar zaken vooral op de binnenlandse markt. Hier viel de omzet, mede door de malaise in de bouw en de strenge winter, met bijna een derde terug. Op de exportmarkt steeg het bedrag aan verkopen met circa 2 procent. In februari 2010 was de omzetdaling grotendeels het gevolg van een lager omzetvolume. Dat volume bleef ongeveer een kwart onder het niveau van februari het jaar ervoor. In eigen land nam het aantal verkochte producten met 30 procent af, terwijl in het buitenland de afzet met 4,5 procent groeide. Ook lagere afzetprijzen hebben de omzet in februari negatief beïnvloed.

Van de onderliggende branches had de houtindustrie in februari het minst slechte omzetresultaat. Deze subbranche zette 17 procent minder om. De bouwmaterialenindustrie haalde een ruim 30 procent lagere omzet binnen vergeleken met een jaar eerder.

Prijzen op lager niveau

In februari betaalden afnemers per eenheid gereed product gemiddeld 3 procent minder dan een jaar eerder. Binnen de landsgrenzen was de prijsdaling sterker dan in het buitenland. Met ruim 3,5 procent daalden in de houtindustrie de producten het hardst in prijs. De ondernemers van de bouwmaterialenindustrie voerden een ruim 2,5 procent lagere afzetprijs door.

Productiedaling opnieuw fors

Al ruim een jaar kampt de hout- en bouwmaterialenindustrie met stevige productiedalingen. In februari 2010 werd er 16 procent minder geproduceerd dan in de vergelijkbare maand het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In mei (verslagmaand maart 2010) worden de realisaties in de textiel-, kleding- en lederindustrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie         maart 2010, juli 2010, november 2010

Papier- en grafische industrie               april 2010, augustus 2010, december 2010

Meubelindustrie                                      mei 2010, september 2010, januari 2011

Hout- en bouwmaterialenindustrie         juni 2010, oktober 2010, februari 2011