Sterke prijsdaling taxaties bedrijfspanden

In het vierde kwartaal van 2009 waren de diensten van makelaars en taxateurs voor bedrijfsmatige afnemers 3,7 procent goedkoper dan een jaar eerder. Bedrijfsmatige taxaties daalden het meest in prijs, namelijk 8,4 procent. Het kleinst was de prijsdaling, met 0,8 procent, bij de bedrijfsmatige verkopen. De diensten bij aankopen waren 4,0 procent goedkoper.

Prijsontwikkeling makelaarsdiensten bedrijfspanden

Prijsontwikkeling makelaarsdiensten bedrijfspanden

Verkoopbegeleiding van woningen iets duurder

De prijzen van makelaarsdiensten voor particulieren lagen in het vierde kwartaal van vorig jaar 1 procent lager dan een jaar eerder. Begeleiding bij verkoop van woningen was 0,2 procent duurder, maar de prijzen voor begeleiding bij particuliere aankopen en voor particuliere taxaties waren respectievelijk 3,5 en 3,4 procent lager dan een jaar eerder.

Prijsontwikkeling makelaarsdiensten koopwoningen

Prijsontwikkeling makelaarsdiensten koopwoningen

Prijsdaling makelaars en taxateurs bijna 2 procent

In het vierde kwartaal van 2009 was het totaalpakket diensten van makelaars en taxateurs 1,9 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook een kwartaal eerder daalden de prijzen al met ruim 2 procent. De dalingen hangen samen met de afnemende woningverkoop, teruglopende opdrachten op de onroerendgoedmarkt en de toegenomen onderlinge concurrentie.

Prijsontwikkeling makelaars en taxateurs

Prijsontwikkeling makelaars en taxateurs

Glenn Muller

Bron:
StatLine, Dienstenprijzen makelaars en taxateurs

StatLine, Bestaande koopwoningen