Na een jaar met prijsdalingen, stijgen prijzen zeevaart weer

De prijzen van het Nederlandse zeevaartvervoer zijn in het vierde kwartaal ruim 8 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Deze prijsstijging volgt op vier kwartalen waarin de prijzen daalden. Vanwege meer vraag en hogere brandstofprijzen hebben veel rederijen hun prijzen voor containervervoer verhoogd.

Prijsontwikkeling Nederlandse zeevaart

Prijsontwikkeling Nederlandse zeevaart

Nederlandse containervervoerders verhogen prijzen

De prijzen van het Nederlandse containervervoer over zee zijn in het laatste kwartaal van 2009 met bijna 17 procent gestegen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Zowel het containervervoer naar Nederland als het vervoer vanuit Nederland werd duurder. De vraag naar containervervoer neemt weer wat toe. Daarnaast zorgen de gestegen brandstofkosten voor een extra prijsstijging. Wel zijn de prijzen voor het containervervoer over zee onder Nederlandse vlag nog ruim 17 procent lager dan een jaar eerder.

Duitse reders verhogen ook prijzen voor containervervoer

Niet alleen Nederlandse reders verhoogden het vorige kwartaal de prijzen voor containervervoer. Ook de diensten van schepen die onder Duitse vlag varen werden duurder. De Duitse rederijen verhoogden hun prijzen met bijna 21 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2009. De prijsontwikkeling van de Nederlandse en Duitse rederijen loopt hiermee redelijk gelijk op.

Prijsontwikkeling containerlijndiensten

Prijsontwikkeling containerlijndiensten

Prijzen timecharters dalen nog wel

De prijzen voor het verhuren van schepen inclusief bemanning, de zogenoemde timecharters, daalden in het vierde kwartaal van 2009 met iets meer dan 1 procent. Brandstofprijzen zijn niet van invloed op de prijsstelling van timecharters, omdat het verhuren van schepen exclusief brandstof is. Ten opzichte van een jaar eerder waren de prijzen van charteraars ruim 13 procent lager.

Bas Tuinhof

Bron:
StatLine, dienstenprijzen