Monitor zakelijke diensten derde kwartaal 2009

De omzet van de zakelijke dienstverleners is in het derde kwartaal opnieuw lager uitgekomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De daling is iets groter dan vorig kwartaal. De stemming onder de ondernemers over het economisch klimaat is wel iets minder negatief.

Stijgers en dalers in de zakelijke dienstverlening

De zakelijke dienstverleners hebben in het derde kwartaal 5,5 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Niet alle zakelijke dienstverleners deden het slechter dit kwartaal. Branches die een omzetgroei realiseerden, zoals accountants en ingenieurs, zagen hun groei wel afnemen in vergelijking met eerdere kwartalen. Reclamebureaus hadden het meest te lijden onder de economische crisis, hun omzet daalde in het derde kwartaal met 17 procent in vergelijking met een jaar eerder. De omzetdaling bij uitzend- en uitleenbedrijven lijkt haar dieptepunt te hebben bereikt. De omzetkrimp bedroeg nog wel 12,5 procent, maar was kleiner dan een kwartaal eerder.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Forse daling aantal vacatures

In de zakelijke dienstverlening ontstonden in het derde kwartaal 30 duizend vacatures. Dit is een daling van 38 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2008. In alle branches in de zakelijke dienstverlening liep de vraag naar personeel terug. In het derde kwartaal werden 31 duizend vacatures vervuld, in dezelfde periode van 2008 waren dat er nog 51 duizend. Aan het eind van het derde kwartaal waren er bijna 23 duizend openstaande vacatures. In vergelijking met een jaar eerder is het aantal openstaande vacatures meer dan gehalveerd. De computerservicebedrijven hadden de grootste relatieve daling . Aan het eind van het derde kwartaal stonden hier 3 900 vacatures open, bijna 65 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Oordeel minder negatief

Uit de conjunctuurtest van oktober 2009 blijkt dat de ondernemers in de zakelijke dienstverlening nog steeds negatief oordelen over het economische klimaat. Zij zijn echter minder negatief dan in de voorgaande kwartalen.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Lichte omzetgroei en lagere prijzen verwacht

De ondernemers verwachten in het vierde kwartaal van 2009 een omzetgroei te kunnen realiseren. De werkgelegenheid zal verder krimpen. Verder verwachten de ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat de prijzen zullen dalen.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2009

Verwachting voor het vierde kwartaal 2009

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.