Aantal schuldsaneringen voor het eerst sinds 2007 toegenomen

In het derde kwartaal van 2009 zijn 2,3 duizend schuldsaneringen uitgesproken van particulieren (al dan niet met een eigen bedrijf). Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder. Toen waren het er nog 2,1 duizend. Het aantal schuldsaneringen is hiermee voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2007 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Dit komt doordat het aantal uitgesproken schuldsaneringen van privépersonen in het derde kwartaal van 2009, voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2007, is gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In de maanden juli tot en met september van 2009 werden 1,9 duizend privépersonen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering, ruim 5 procent meer dan in dezelfde periode in 2008.

Het aantal schuldsaneringen van personen met een eenmanszaak begon al in het tweede kwartaal van 2009 toe te nemen. In het derde kwartaal werd deze stijging voortgezet: het aantal uitgesproken schuldsaneringen van personen met een eenmanszaak lag 22 procent hoger dan een jaar eerder.

Ontwikkeling uitgesproken schuldsaneringen, kwartaalcijfers

Grafiek Ontwikkeling uitgesproken schuldsaneringen, kwartaalcijfers

Vinodh Lalta

Bron: StatLine, Schuldsaneringen; uitspraken naar wijze van beëindiging