Realisaties: transportmiddelenindustrie

De economische crisis heeft de transportmiddelenindustrie nog steeds flink in zijn greep. Ook in september had de branche te kampen met flinke omzet- en productieverliezen. De waarde van de orderontvangsten daalde eveneens fors. De afzetprijzen daalden ten opzichte van september 2008.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2009)

Fors lagere omzet

In een jaar tijd is het omzetbeeld van de transportmiddelenindustrie geheel omgeslagen. In vergelijking met september 2008 daalde de omzet op de voor deze branche zo belangrijke exportmarkt zelfs met bijna de helft. In het binnenland daalde de omzet met ruim een kwart. Met deze ontwikkelingen was de totale omzet ruim 40 procent lager dan een jaar eerder. Al elf maanden achtereen daalt de omzet van de transportmiddelenindustrie met dubbele cijfers.

In het derde kwartaal was de omzet in het buitenland ruim 50 procent lager. Op eigen bodem daalde de omzet met bijna 15 procent.

Sterke daling waarde orderontvangsten

In september 2009 was de waarde van de orderontvangsten in de transportmiddelenindustrie bijna 45 procent lager dan dezelfde maand van het voorgaande jaar. Op de exportmarkt daalde de waarde van de orderontvangsten met bijna 40 procent. In het binnenland was de waarde van de ontvangen orders zelfs meer dan de helft lager.

Het derde kwartaal werd afgesloten met een bijna 40 procent lagere waarde aan orderontvangsten. Het is inmiddels al het zesde opeenvolgende kwartaal dat de transportmiddelenindustrie minder orders heeft ontvangen dan een jaar eerder.

Verkoopprijzen steeds lager

In vergelijking met een jaar eerder zijn in september 2009 de afzetprijzen van producten van de transportmiddelenindustrie gemiddeld met bijna 2,5 procent gedaald. In het buitenland daalde de prijs van producten van Nederlandse bodem met bijna 4 procent, terwijl in ons land de afzetprijs juist met 2 procent steeg.

De uitkomsten van het derde kwartaal zijn vrijwel gelijk aan die van september.

Stevige productiedaling

In september was het volume van de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie een derde kleiner dan in september 2008.

In juli en augustus daalde het productievolume nog meer, zodat over het derde kwartaal van 2009 een productieterugval van ruim 35 procent gemeten werd.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)