Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2009 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie, ondanks enkele lichtpuntjes, nog steeds negatief is. De orderontvangsten zijn weliswaar licht toegenomen, maar de oordelen over de orderportefeuille zijn nog somber. De ondernemers voorzien een productiegroei. Zij menen dat hun concurrentiepositie is verslechterd.

Meer orders

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in de afgelopen drie maanden licht toegenomen. Het is de eerste toename van de orderontvangst sinds medio 2008. De index orderpositie is iets afgenomen en komt uit op 99,0 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is weliswaar iets verbeterd, maar nog zeer negatief. Gelet op de verwachte afzetontwikkeling, beoordelen de ondernemers de voorraden gereed product positiever dan in de vorige maand.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Bescheiden productiegroei

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen de afgelopen drie maanden een bescheiden toename van de productie. Ze verwachten ook voor de maanden oktober tot en met december een productiestijging. De afzetprijzen zullen volgens de ondernemers in de komende drie maanden dalen. Over de personeelssterkte zijn de ondernemers pessimistisch gestemd. Ruim dertig procent voorziet een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Concurrentiepositie verslechterd

Volgens de ondernemers is de concurrentiepositie in de periode juli-september verder afgenomen. Dit geldt voor zowel de concurrentiepositie op de binnenlandse als op de buitenlandse markt. Zij verwachten evenwel een toename van de buitenlandse afzet te kunnen realiseren. De bezettingsgraad is toegenomen en bedraagt 74,6 procent. Verder blijkt uit het onderzoek dat ruim twee derde van de ondernemers de productiecapaciteit als voldoende of normaal beoordeelt.