Saldo primaire inkomens met het buitenland minder negatief

In het tweede kwartaal van 2009 betaalden Nederlandse bedrijven, gezinnen en (overheids)instellingen per saldo 0,2 miljard euro aan primair inkomen aan het buitenland. Het saldo van uit het buitenland ontvangen primair inkomen is toegenomen, maar blijft voor het zevende kwartaal op rij negatief.

Saldo primaire inkomens terug op het niveau van 2008

Primair inkomen is inkomen dat wordt ontvangen of betaald aan (vooral) beloningen van werknemers, rente, dividenden en ingehouden winsten. Het saldo van ontvangen en betaalde primaire inkomens van Nederland met het buitenland is in het tweede kwartaal met -0,2 miljard euro nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008. De door Nederland ontvangen inkomens daalden met 8,2 miljard euro (16 procent), terwijl de betaalde inkomens in een jaar tijd met 8,1 miljard euro (16 procent) afnamen.

Saldo primaire inkomens ontvangen uit het buitenland

Saldo primaire inkomens ontvangen uit het buitenland

Ondanks stijging nog steeds negatief saldo primaire inkomens

Het saldo van -0,2 miljard euro in het tweede kwartaal van 2009 was veel minder negatief dan in de drie voorgaande kwartalen. Vooral in het laatste kwartaal van 2008 en eerste kwartaal van dit jaar kende Nederland een sterk negatief saldo van primaire inkomens. De oorzaak van de toename van het saldo in het tweede kwartaal ligt vooral bij de gedaalde Nederlandse uitgaven. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 betaalde Nederland vooral minder rente (-2,5 miljard euro) en winstuitkeringen (-2,6 miljard euro) aan het buitenland. Inmiddels is het saldo al zeven kwartalen op rij negatief, terwijl het daarvoor acht kwartalen (vanaf eind 2005 tot eind 2007) achter elkaar positief was geweest. Met andere woorden: in de kwartalen tussen eind 2005 en eind 2007 ontving Nederland per saldo loon-, rente en winstinkomen uit het buitenland en in de kwartalen erna betaalde Nederland per saldo juist inkomen aan het buitenland.