Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2009 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie, ondanks enkele lichtpuntjes, nog steeds slecht is. De orderontvangsten zijn opnieuw afgenomen en de oordelen zijn nog steeds somber. In hun verwachtingen zijn de ondernemers pessimistisch.

Overwegend sombere stemming

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de afgelopen drie maanden wederom afgenomen. De index orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven en komt uit op 100,8 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie is verder verslechterd en is nog steeds zeer negatief. Het oordeel over de voorraad gereed product is sinds een jaar weer positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verwachtingen ondernemers wederom negatief

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen de afgelopen drie maanden wederom een lagere productie. Ze verwachten echter voor de maanden september tot en met november een toename van de productie. De ondernemers verwachten nog wel lage afzetprijzen voor de komende drie maanden. Over de toekomstige personeelssterkte blijven de ondernemers pessimistisch gestemd, ondanks een lichte verbetering. Van de ondernemers verwacht per saldo 28 procent een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor september tot en met november 2009

Verwachting voor september tot en met november 2009