Crisis raakt Nederlandse uitvoer even hard als de Duitse en Franse uitvoer

Ondanks de forse teruggang van de Nederlandse uitvoer, hebben de Nederlandse exporteurs in Europa geen marktaandeel verloren. De Nederlandse uitvoer naar de Europese Unie als percentage van de totale invoerwaarde van de andere EU-landen lag in april 2009 op 8 procent, hetzelfde niveau als in januari 2008.

Nederland behoort samen met Duitsland (17 procent marktaandeel) en Frankrijk (7 procent) tot de grootste drie exporteurs van Europa. Ook de Franse en Duitse exporteurs hebben gedurende dezelfde periode geen marktaandeel verloren. Wel kennen de marktaandelen van deze landen meer schommelingen in de tijd.

Marktaandeel export naar EU-landen, drie grootste exportlanden in EU 

2009-crisis-uitvoer-eu

Pascal Ramaekers