Oordeel en verwachtingen overige industrie: meubelindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2009 blijkt dat het beeld in de meubelindustrie nog steeds slecht is. De productie en orderontvangsten zijn in juni opnieuw fors afgenomen. Voor de komende drie maanden zijn de ondernemers ook pessimistisch in hun verwachtingen.

Somber gestemd

De ondernemers zagen in juni opnieuw een sterke afname in de orderontvangsten. De index orderpositie is gedaald en komt uit op 80,9. Het oordeel over de totale orderpositie is licht verbeterd, maar het blijft zeer negatief. Ook het oordeel over de buitenlandse orderpositie is zeer slecht. Het oordeel over de voorraad gereed product is positief, dit in tegenstelling tot de vorige maand.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en inde

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Opnieuw daling productie verwacht

De productie is fors gedaald. De ondernemers voorzien voor de maanden juli tot en met september opnieuw een afname in de productie. De branche verwacht opnieuw een daling van de afzetprijzen in de komende drie maanden. De ondernemers zijn zeer somber gestemd over de personeelssterkte. Per saldo verwacht 37 procent een afname, in vergelijking met 24 procent de vorige maand .

Verwachting voor juli tot en met september 2009

verwachting voor juli tot en met september 2009

Onvoldoende vraag

Uit de kwartaalvragen van de Conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt verbeterd is. Op zowel de markt binnen als buiten de EU is de concurrentiepositie verslechterd. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal licht gedaald en komt uit op 74,1. De ondernemers zijn in hun verwachting over de toekomstige buitenlandse afzet iets minder somber. Wel wordt voor het 3e kwartaal 2009 een afname verwacht. Van de ondernemers geeft 36 procent aan dat onvoldoende vraag een productiebelemmering vormt.

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In augustus zullen de oordelen en verwachtingen van de Hout- en bouwmaterialenindustrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie  september 2009, januari 2010, mei 2010

Papier- en grafische industrie               oktober 2009, februari 2010, juni 2010

Meubelindustrie                                     november 2009, maart 2010, juli 2010

Hout- en bouwmaterialenindustrie        december 2009, april 2010, augustus 2010