Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2009 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie weer iets positiever is. De gerealiseerde productie is licht toegenomen en voor de komende drie maanden wordt eveneens een productietoename verwacht. De ondernemers blijven echter nog wel somber over de verwachte personeelssterkte.

Toename orderontvangsten

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in juni net als de vorige maand toegenomen. Het oordeel over de voorraad gereed product is positiever dan een maand eerder. De index orderpositie viel iets terug  en komt uit op 86,7. Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie blijft echter onverminderd slecht.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte toename in de productie verwacht

Voor de maanden juli tot en met september verwachten de ondernemers een lichte stijging in de productie. In de afgelopen drie maanden werd al een lichte toename gerealiseerd. Ondernemers verwachten weer een lichte stijging van de afzetprijzen voor hun producten. Ook verwachten ze een verdere afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor juli tot en met september 2009

verwachting voor juli tot en met september 2009

Toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de Conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als op de buitenlandse markt is verbeterd. De ondernemers verwachten een toename van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal van 2009. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal iets toegenomen en komt uit op 74,8. Van de ondernemers beoordeelt 27 procent de productiecapaciteit als te groot, tegenover 13 procent die de capaciteit als te klein beoordeelt.