Commerciële dienstverlening valt terug

De commerciële dienstverlening is weggezakt en kromp in het eerste kwartaal van 2009 met 5 procent. De niet-commerciële dienstverlening groeide door met 1,5 procent.

Sterke terugval handelsgroei

De terugval van de commerciële dienstverlening komt vooral doordat de handel met 9,1 procent en de transportsector met bijna 9 procent inzakte. De forse krimp in de handel en de vervoerssector werden veroorzaakt door de afname van de export uit eigen product en in mindere mate door de afname van de binnenlandse consumptie. Doordat de vraag naar arbeid niet verder steeg, kwam er ook een einde aan de toename van het aantal uitzenduren. De productiegroei van de uitzendbureaus liep dan ook met 7 procent terug. De omzet van de horeca nam in het eerste kwartaal van 2009 opnieuw sterk af. In tegenstelling tot andere branches is de krimp hier al langer gaande.

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Zorg blijft groeien

De niet-commerciële dienstverlening bleef gestaag groeien, al was de groei minder hoog dan in de voorgaande kwartalen. Dit komt vooral doordat de groei van overheid en onderwijs met 0,9 procent veel lager was dan in het voorafgaande kwartaal. De zorg en overige dienstverlening groeiden met 2,0 procent, een iets hogere stijging dan in het vierde kwartaal van 2008.

Informatie over de actuele stand van het producentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie over de zakelijke dienstverlening vindt u in de Monitor zakelijke diensten.