Monitor zakelijke diensten eerste kwartaal 2009

De omzet van de zakelijke dienstverleners is in het eerste kwartaal opnieuw toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. De groei is wel lager dan voorgaande kwartalen. Uit de conjunctuurtest van april 2009 blijkt dat de ondernemers voor het tweede kwartaal pessimistischer zijn geworden dan in de voorgaande kwartalen. Dit beeld is voor alle branches hetzelfde.

Niet alle branches in de plus

De bedrijven in de zakelijke dienstverlening hebben in het eerste kwartaal ruim 1,5 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Het groeitempo was, net als in de laatste twee kwartalen van 2008, weer lager dan voorgaande kwartalen. Niet alle branches in de zakelijke dienstverlening realiseerden een hogere omzet. De omzet van de uitzendbureaus daalde voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2004. Door de slechte economische situatie gingen veel uitzendbanen verloren. Ook de reclamebureaus hadden veel last van de recessie waardoor bedrijven bezuinigden op hun reclamebestedingen. De omzet van de reclamebedrijven kwam hierdoor bijna 7 procent lager uit dan in het eerste kwartaal van 2008.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Aantal vacatures fors gedaald

Het aantal ontstane vacatures in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal van 2009 met een derde gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2008. In totaal ontstonden er 33 duizend nieuwe vacatures. De daling vond voor een belangrijk deel plaats in de juridische en economische dienstverlening. Alleen bij de schoonmaakbedrijven nam het aantal nieuwe vacatures in vergelijking met een jaar eerder nog licht toe. Het aantal vervulde vacatures bedroeg 45 duizend, dit zijn er 5 duizend minder dan in het eerste kwartaal van 2008. Onder de vervulde vacatures worden ook de vervallen vacatures gerekend. Aan het eind van het eerste kwartaal waren er bijna 30 duizend openstaande vacatures, een daling van 43 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Negatieve oordelen

Uit de conjunctuurtest van april 2009 blijkt dat het pessimisme onder de ondernemers in de zakelijke dienstverlening verder is toegenomen. De personeelssterkte is verder afgenomen en de stemming over het huidige economische klimaat voor de onderneming is weer verslechterd gedurende het eerste kwartaal.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Negatieve verwachtingen

Voor het tweede kwartaal van 2009 zijn de ondernemers pessimistisch in hun verwachtingen. Per saldo verwacht 26 procent van de ondernemers een daling van de omzet in het tweede kwartaal. Ook over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers negatief. Slechts 7 procent verwacht een uitbreiding, terwijl 40 procent een daling voorziet.

Verwachting voor het tweede kwartaal 2009

Verwachting voor het tweede kwartaal 2009

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.